6 практични съвета към бизнеса за защита от кибер атаки

В днешно време, когато цифровите заплахи се увеличават експоненциално и кибератаките стават все по-чести, киберсигурността трябва да се превърне в основен приоритет за бизнеса. Защо? Поради факта, че последиците от кибератака могат да бъдат разрушителни – от финансови загуби и репутационни щети до пробив в поверителността на данни на клиенти, и нарушаване на законодателството за защита на данните.

Според изследване на Европейската комисия от 2020 година, 56% от българските организации са станали жертва на кибератака през последните две години. Това поставя България над средната стойност на Европейския съюз, където средното ниво на атаки е около 40%.

 

Други източници показват, че средната цена на кибератака върху българска компания е около 1,6 милиона евро. Данни от проучване в Европа на Indusface от 2021 година пък затвърждава България като най-малко защитената европейска страна. 

датику

Основният принцип на киберсигурността е защитата на активите – информацията, системите и мрежите от неоторизиран достъп. В този блог пост сме ви подготвили няколко практични съветa, които можете да приложите в бизнеса си още сега. 

1. Обучете персонала си за това какво е киберсигурност и кои са основните онлайн кибер измами

Уверете се, че всички служители разбират важността на киберсигурността и са обучени да разпознават потенциални кибер заплахи. Някои от най-честите видове кибератаки включват фишинг (изискване на конфиденциална информация/пароли); инсталиране на зловреден софтуер на компютъра или мрежата; изискване за неправомерни плащания или преводи към фалшиви сметки, и т.н.

За да предотвратите изброените атаки, трябва да бъдете нащрек и да се придържате към едно основно правило. Ние от Датикум винаги съветваме нашите клиенти да не отварят съмнителни електронни писма от непознати податели, особено ако съдържат и прикачени файлове. 

2. Регулярно актуализирайте софтуера и операционните си системи

Редовното актуализиране и поддържане на последната версия на софтуера на използваните устройства и системи, значително повишава нивата на сигурност. Преди всичко е важно служителите да бъдат внимателни когато свързват устройствата си към публични мрежи и споделят лична информация онлайн. Кибер измамници създават фалшиви Wi-Fi точки за достъп, които изглеждат като легитимни, за да привлекат потребителите да се свържат към тях. Чрез такива точки за достъп, измамниците могат да следят комуникацията на жертвите и да използват чувствителна информация.

3. Създавайте силни пароли и въведете двуфакторна аутентикация

Изисквайте силни пароли за достъп до системите и въведете двуфакторна аутентикация. Използването на сложна парола е един от критериите за по-голяма сигурност, но е добре в различните платформи да се използват напълно различни пароли, които да се сменят в интервал от поне половин година. Придържайте се към комплексни фразови пароли, вместо традиционната комбинация от цифри и важни за вас дати. 

Мултифакторното потвърждение (МФП/MFA) е метод за сигурност, който изисква от потребителя да предостави два или повече фактора за идентификация, за да бъде успешно разпознат. Това може да включва нещо, което потребителят знае (парола), нещо, което той притежава (токен или мобилен телефон), и биометрични данни (като отпечатъци на пръстите, лицево разпознаване). МФП е важен компонент от киберсигурността, тъй като предоставя допълнителен слой на защита, който затруднява злонамерените лица да получат достъп до чужди профили дори и ако са откраднали пароли или идентификационни данни.

4. Правете редовно резервни копия на важните данни

Редовните резервни копия са критична практика за защита от кибер атаки и други форми на загуба. Това означава да правим периодични копия на всички важни данни и информация от компютрите, сървъри или други устройства и да ги съхраняваме на безопасно място, различно от основната мрежа или устройствата.

При защита от кибер атаки, редовните резервни копия служат като важен инструмент за възстановяване на данни и информация в случай на инцидент или компрометиране на системите. Ако сте жертва на зловреден софтуер или друг вид кибер атака, резервните копия могат да ви помогнат да възстановите данните и да възстановите работоспособността на системите си.

5. Използвайте мрежови защитни средства

Мрежовата защита и мониторинг са съвкупност от практики и софтуери, които ви помагат да засичате, предотвратявате и реагирате на потенциални кибер атаки. Те укрепват сигурността на мрежата и помагат на компанията да бъде готова за справяне с различни кибер заплахи. Използвайте мрежови защитни средства, като брандмауъри и антивирусни програми, и редовно мониторирайте мрежата за необичайни активности. Ние от Датикум препоръчваме на нашите клиенти SentinelOne – интелигентната  платформа за киберсигурност, която предоставя всички необходими функционалности за постигане на превенция, установяване, реакция и отстраняване на кибер заплахи/уязвимости, покриваща всички активи на една компания. Платформата е революция в сегмента на киберзащитата, защото осъществява контрол върху „неизвестните опасности“. И всичко това с кибер бързина.

Датикум предоставя пълния набор от функционалности на софтуера като месечна услуга без да се налага закупуването на лицензи. 

Не се колебайте да се свържете с нас.

6. Създайте и изпълнявайте политики за киберсигурност

В свят, в който кибер заплахите стават все по-разнообразни и усъвършенствани, наличието на ясни и строго спазвани политики за киберсигурност е необходимост за всеки вид организация. Те помагат на компаниите да бъдат подготвени, защитени и устойчиви пред съвременните кибер заплахи. 

Създайте екип от опитни специалисти, които да изготвят политики и правила за защита от кибератаки. Ако все пак имате ограничение в бюджета, можете да аутсорсните тези дейности, като заложие на доверен партньор в лицето на Датикум. 

Съчетайки тези практики, вашата компания ще бъде добре подготвена и с високи нива на поверителност и цялост на своите данни и информация, в случай на кибер атака.